1. 首頁
  2. 慢病資料庫
  3. 中風及腦損
  4. 相關影片
相關影片

這裹你能觀看到與中風有關的節目及影片

28/8/2020

糖尿病與中風

糖尿病患者容易患上一些併發症,例如中風,為甚麼?腦神經科專科醫生黃家星教授講解血糖控制與心腦血管之間如何影響,及如何預防兩種慢性疾病。

 

鳴謝: 阿斯利康 (AstraZeneca)

8/4/2020

家居『自療』(樂隨風篇):暖聲唱歌

樂隨風合唱團平時嘅開聲練習有好多種,而開聲歌就係其中一款好聽 、易唱 、練到口肌同發音又練到氣一舉幾得嘅方法。我地今次唱嘅印第安民歌Wendeyaho發音簡單旋律易學,大家可以慢慢學下跟住唱,樂隨風嘅團員仲可以同我地練二部合唱添!(大家記得按自己能力同速度練習)

19/3/2020

家居音樂「自」療:音樂上肢鬆弛練習

【疫情無得嚟唱歌?係屋企做都得!】
樂隨風團員記唔記得唱歌前要做D乜?冇錯,熱身! 身體放鬆可以幫我地唱得更好。以下片段係適合中風朋友坐喺度就做得嘅上半身放鬆練習,配合音樂去放鬆頸肩手臂。大家都搵個舒適安全嘅地方,跟我地一齊郁下啦!

 

1/11/2019

動畫短片-認知障礙症

認知障礙是怎樣一回事?以下動畫及醫生講解,可以讓你認識不同階段的認知障礙!

 

鳴謝:社區健康醫學堂《常見老年疾病動畫短片》

18/10/2019

動畫短片-中風

如何得知身邊朋友有中風跡象?若真的遇上中風病發,你可怎樣做?不妨以下動畫及醫生講解,希望可以幫幫你!

 

鳴謝:社區健康醫學堂《常見老年疾病動畫短片》

  1. 1
  2. 2